23 martie 2014

Start blog

Povestea site-ului AstroInfo a inceput undeva in anul 2000. Erau vremurile in care aveam primele contacte cu Internetul si pasiunea mea pentru eclipse m-a facut sa creez un site despre eclipse, avand ca principala sursa de documentare sectiunea dedicata de pe site-ul NASA, mai precis materialele realizate de Fred Espenak. Site-ul a fost online pentru o vreme pe portalul gratuit go.ro. Aceasta etapa a fost mai mult un proiect personal, site-ul dedicat eclipselor nefiind prea vizitat.

Anul 2002 este de fapt momentul in care s-a nascut site-ul care a devenit ulterior AstroInfo. Pe bazele site-ului vechi, in 24 decembrie 2002, a intrat in on-line site-ul gandit de mine ca o sursa de informare pentru astronomi si nu numai. Site-ul s-a aflat la adresa sorin.astroclubul.org, iar principalele evenimente tratate pe site au ramas tot eclipsele, proiectul purtand numele de Pagina eclipselor a lui Sorin Hotea. In 17 octombrie 2003 am lansat newsletterul, prin intermediul caruia am trimis peste o suta de buletine informative. In timp, site-ul s-a dezvoltat, iar de la 2-3 vizitatori unici a ajuns la cativa zeci. Din Pagina eclipselor site-ul s-a transformat in AstroInfo, oferind informatii despre eclipse, tranzituri, ocultatii, meteori, comete si alte evenimente astronomice sau de popularizare.


 Homepage-ul site-ului in noiembrie 2006

Prin anii 2008-2009 site-ul a oferit un serviciu de alerte prin sms sub denumirea de AstroInfo Mobile. Intre timp am achizitionat domeniul astro-info.ro, iar site-ul a ajuns in forma aproximativa de azi, cu cateva sute de vizitatori pe zi si urcari pana la mii sau zeci de mii in cazul unor evenimente importante. La aniversarea de 8 ani, pe 24 decembrie 2010 am dat drumul paginii AstroInfo pe Facebook. Astfel interactiunea cu cititorii s-a transferat de pe e-mail pe Facebook. In prezent newsletterul are aproape 1.000 de abonati, dar majoritatea informatiilor se transmit pe pagina de Facebook. Am ales acest mod de a tine legatura cu iubitorii cerului datorita modalitatilor multiple prin care acestia pot accesa reteaua de socializare si pentru ca aici putem transmite informatiile mult mai usor si in timp real, folosind dispozitive mobile chiar de pe campul de observatii. Astfel pe pagina de Facebook am distribuit pana in prezent mii de linkuri, informatii, referinte, fotografii si harti. Am realizat de asemenea si cateva sesiuni de LIVE TEXT, cu ocazia unor evenimente astronomice importante. Azi, 23 martie 2014, pagina AstroInfo de pe Facebook a ajuns la 2000 de like-uri, ceea ce inseamna ca 2000 de utilizatori ai retelei sociale primesc informatiile cu subiect astronomic transmise. Pentru ca lumea virtuala e intr-o continua schimbare, am decis ca e bine ca, pe langa site, newsletter si pagina de Facebook, sa existe si un blog. De ce? Pentru ca device-urile mobile existente fac mai usor accesul la platformele de blogging, fie ca este vorba despre citirea informatiile sau despre transmiterea acestora. Sunt stiri sau subiecte care nu isi au locul pe site, insa vor fi dezbatute aici, pe AstroInfo blog.

Ce anume veti gasi aici? Pe AstroInfo blog vor fi publicate stiri, informatii, anunturi, opinii, jurnale de observatii, fotografii, tutoriale, articole si alte materiale. Asadar, de toate pentru toti iubitorii cerului.

Site-ul AstroInfo isi va continua existenta si evolutia, blogul venind ca o completare la serviciile existente: site, newsletter si facebook. De fapt, toate cele patru servicii vor functiona interconectate sub numele de AstroInfo.

La inceput de drum va astept de-acum si aici, pe blog, in speranta ca vom impartasi multe lucruri frumoase de-a lungul anilor, iar cerul instelat ne va fi mereu senin !

Al vostru,

prof. Sorin Hotea

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu