26 martie 2014

Primul asteroid cu inele

ESO (European Southern Observatory) a anuntat azi descoperirea unui sistem de inele in jurul unui asteroid. Descoperirea este o premiera, pana in prezent fiind cunoscute doar cele patru planete gazoase ale Sistemului solar ca avand sisteme de inele in jurul lor. Evident, cel mai complex sistem de inele este cel al planetei Saturn, acestea fiind observate pentru prima data de catre Galileo Galileo in 1610, Christiaan Huygens fiind primul astronom care a descris, in anul 1655, faptul ca inelele sunt de fapt "un disc in jurul planetei". Inelele lui Saturn sunt vizibile cu orice instrument astronomic care are grosismentul mai mare de 15-20x, punand Saturn pe lista celor mai observate obiecte de catre publicul larg si in actiunile de popularizare. Inelele celorlalte planete mari, Jupiter, Uranus si Neptun, au fost descoperite recent si sunt greu sau chiar imposibil de observat de pe Pamant. Acestea au fost descoperite dupa cum urmeaza: Uranus - James L. Elliot, Edward W. Dunham, and Dougla J. Mink - 1978, Jupiter - Voyager 1 - 1979 si Neptun - Voyager 2 -1989, existand observatii terestre care sugerau existenta inelelor lui Neptun in anii 1968, 1981 si 1983. In 2008 s-a crezut ca si satelitul Rhea al planetei Saturn ar avea inele, insa afirmatia nu s-a dovedit a fi reala.
Inelele planetei Neptun (wikipedia.org)


In iunie 2013, o ocultatie asteroidala vizibila doar din America de Sud a scos la iveala existenta inelelor si in jurul asteroidului 10199 Chariklo. Astronomii au observat cum steaua UCAC4 248-108672 a disparut in spatele asteroidului, dar au mai vazut ca steaua a disparut scurt si inainte de ocultatie, dar si dupa. Dupa analiza mai multor observatii, s-au putut determina cateva lucruri despre asteroid, dar si despre inelele acestuia.
Asteroidul 10199 Chariklo a fost descoperit pe 15 februarie 1997, are diametrul de 258 km, orbitand intre orbitele planetelor Saturn si Uranus. Chariklo este cel mai mare reprezentant al familiei de asteorizi centaur. Inelele lui Chariklo au aprox. 19 km latime, cu o zona de separare de vreo 8 km intre cele doua inele importante, denumite provizoriu Oiapoque si Chuí, numele a doua rauri din Brazilia. E posibil ca aceste inele sa fi aparut in urma unei coliziuni din trecut. Un astfel de scenariu este posibil si in cazul planetei Marte, dar peste vreo 50 de milioane de ani. Satelitul Phobos se afla pe o orbita spirala descendenta, impactul acestuia cu planeta urmand a arunca in spatiu resturi care s-ar putea grupa intr-un sistem de inele in jurul planetei Rosii.
Sursa: wikipedia.org, wral.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu