14 noiembrie 2016

Super Luna - Luna Plina la perigeu, 14 noiembrie 2016

Luni, 14 noiembrie 2016, la ora 15:52, are loc Luna Plină. Aceasta Luna Plină este una mai deosebită pentru că se produce la doar două ore după momentul în care Luna trece la perigeu (ora 13:20). În presă și pe site-urile de socializare au tot circulat știri cu ”Super Luna” din noiembrie 2016, cum că e cea mai mare Lună Plină din 1948 până în prezent și un eveniment asemănător nu se va mai produce până în anul 2034. Până să ajungem la aceste detalii, să vedem mai întâi cum se mișcă Luna pe orbită.


Ca și orice corp aflat în apropierea unor corpuri mai masive, Luna se află și se mișcă sub influența gravitațională a Pământului, a Soarelui și a planetelor din Sistemul Solar. Bineînțeles că cea mai mare influență o are Pământul, Luna orbitând în jurul acestuia, dar nici influențele celorlalte corpuri nu sunt de ignorat. Din aceste motive și conform primei legi a lui Kepler, Luna nu se mișcă în jurul Pământului pe o orbită perfect circulară, ci pe o orbită eliptică, distanță Pământ-Lună fiind minimă când aceasta se află la perigeu (aproape de Pământ), respectiv maximă când Luna e la apogeu (departe de Pământ). Fiecare orbită a Lunii are un perigeu și un apogeu, dar cu toate influențele gravitaționale, distanța Pământ-Lună la perigeu respectiv apogeu variază de la o orbită la alta. Se știe că distanța Pământ-Lună este cuprinsă între valorile de 356.400 km și 406.700 km, dar distanța medie este de 362.600 km, când Luna e la perigeu și de 405.400 km când e la apogeu. Pe 14 noiembrie 2016, distanța Pământ-Lună va fi, în momentul perigeului, de 356.509 km. Într-adevăr, o valoare mai mică decât această a fost atinsă pe 26 ianuarie 1948 (356.460 km), iar următoarea dată când acest lucru se va întâmpla va fi pe 26 noiembrie 2034 (356.445 km).

Perigeul și apogeul orbitei lunare
În ultimii ani a apărut tot mai des termenul de „Super Lună”, acesta fiind împrumutat din astrologie și fiind definit ca „Luna Plină când Luna se află la perigeu sau aproape de acesta (distanța Pământ-Lună mai mare cu maxim 10% decât la perigeu)”. Nu este sănătos să împrumutăm noțiuni din pseudo-știința numită astrologie, așa că „Super Luna” ține mai mult de can-can. Într-adevăr, o Lună la perigeu, că e Plină sau nu, apare mai mare şi mai strălucitoare. Dimensiunea Lunii pe bolta cerească este una aparentă, măsurată în minute de arc, fiind dată de dimensiunea reală a Lunii și de distanța Pământ-Lună. Astfel Luna are diametrul aparent de aproximativ o jumătate de grad, acesta variind între 29.3' (apogeu) şi 34.1' (perigeu). Dacă e Luna Nouă la perigeu și e eclipsă de Soare, avem eclipsă totală, dacă e aproape de apogeu avem eclipsa inelară. Diferențele sunt însă insesizabile cu ochiul liber. Dacă e să comparăm Luna Plină din 14 noiembrie 2016, cu o Lună Plină obișnuită, realizăm că aceasta este cu aproximativ 7% mai mare și 15% mai strălucitoare. Dacă facem comparația cu o Lună Plină la apogeu, Luna e cu aproximativ 16% mai mare și cu 30% mai strălucitoare. Poate diferențele ar fi mai notabile dacă am avea Luna Plină în fiecare noapte, dar cum faza și implicit luminozitatea Lunii diferă de la o noapte la alta, e foarte greu să sesizăm vreo diferență atunci când se produce o „Super Lună”.

Singurul mod în care putem să observăm faptul că Luna îşi schimbă dimensiunea aparentă este să o fotografiem. În imaginea compusă de mai jos, realizată de Alex Conu, vedem Luna Plină la perigeu (5 mai), respectiv la apogeu (28 noiembrie) în 2012.

Aici într-adevăr diferența de dimensiune aparentă este vizibilă. Dacă vreți repetați experimentul acum aveți ocazia. Faceți o fotografie Lunii în seara zilei de 14 noiembrie 2016 și veți avea Luna Plină la perigeu. Apoi faceți o altă fotografie, în aceleași condiții (același tip de cameră, aceeași distanță focală a obiectivului) pe 9 iunie 2017, când avem o Lună Plină la apogeu. Rămâne doar să puneți cele două imagini una lângă cealaltă și veți obține un colaj asemănător cu cel de mai sus.

Luna în schimb pare mai mare când se află la orizont. În mod deosebit când Luna este în apropierea fazei de Lună Plină, la răsărit sau la apus Luna pare mai mare. Este vorba despre „iluzia Lunii”, creierul percepând Luna ca fiind mai mare când este aproape de peisajul terestru, decât atunci când este sus pe bolta cerească. Așa că vă invităm să admirați cerul și Luna în fiecare seară senină. Nu este nevoie ca Luna să fie cu câțiva kilometri mai aproape ca s-o observăm. Și dacă vreți să vedeți o Lună mare, observați-o la răsărit sau la apus când este aproape de Plină.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu