Curentul de meteori Geminide este un curent cu activitate foarte bună, fiind chiar mai spectaculos decât Perseidele, dar din cauza perioadei reci în care are loc maximul și a vremii în general nefavorabile, curentul este mai puțin observat. Geminidele produc însă an de an o rată zenitală orară (ZHR) destul de constantă care ajunge până la 120. În 2017 Geminidele pot fi observate în condiții favorabile din România, momentul maximului având loc în dimineața zilei de 14 decembrie, la ora 8.30. Spre deosebire de majoritatea curenților de meteori, Geminidele au ca sursă nu o cometă, ci un asteroid: 3200 Phaethon. Acesta are perioada de revoluție de 1.5 ani.
Bolizi Geminide 2006 (Valentin Grigore)
Geminidele sunt active în perioada 4-17 decembrie. În toată această perioadă se pot observa meteori aparținând curentului Geminide. Traiectoria fiecărui meteor pare că „radiază” dintr-o zonă aflată în constelația Gemini, de aici și numele curentului de meteori. Pe harta de mai jos (©astronomynow.com) este marcată poziția radiantului în noaptea maximului, acesta aflându-se în apropierea stelei Castor (α Geminorum).
Noaptea maximului Geminidelor este 13/14 decembrie 2017. Luna va fi
prezentă pe cer doar spre finalul nopții în fază mică (15%), răsărind
în jurul orei 4, astfel că lumina acesteia nu afectează observarea meteorilor. Geminidele au o viteza relativ mică la intrarea în atmosferă - 35 km/s, astfel ca meteorii sunt relativ lenți când apar. Observațiile la Geminide pot să înceapă imediat după lăsarea serii, radiantul ajungând la altitudinea de 20° în jurul orei 20. Rata zenitală orară (ZHR) în perioada maximului este de 120, așa că într-o singură oră se pot observa aprox. 70-80 de meteori, adică în medie 1-2 meteori Geminide în fiecare minut, dar asta în condiții de cer perfect senin și fără poluare luminoasă. În cazul observațiilor pe parcursul întregii nopți (orele 20-07), un astronom poate vedea un număr foarte mare de meteori (600-700) datorită activității bune și a nopții lungi de iarnă. Având în vedere că anul acesta Luna nu deranjează deloc observarea Geminidelor, în caz de vreme bună, condițiile sunt optime.
Astronomii și iubitorii cerului sunt încurajați să iasă la observații de meteori în noaptea maximul, dar și în nopțile adiacente (12/13, respectiv 14/15 decembrie). Spectacolul cerului și al meteorilor va fi cu siguranță de neuitat.
Pentru observarea meteorilor se recomandă găsirea unui loc cât mai puțin poluat luminos, undeva departe de luminile localităților pentru a putea admira spectacolul în condiții cât mai bune. De asemenea după începerea observațiilor trebuie folosite doar lanterne cu lumină roșie și mai puțin intense. Observațiile pot începe în jurul orelor 20 și trebuie continuate până la ivirea zorilor. În fiecare noapte activitatea meteorilor se intensifică înspre dimineață. Având în vedere condițiile de observații din luna decembrie, este bine ca observatorii să fie echipați corespunzător pentru a rezista frigului care poate ajunge uneori până la -10°C.
Cer senin si succes la realizarea observațiilor. Pentru alte detalii vizitati www.imo.net.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu