23 mai 2016

Opoziția planetei Marte din 2016

Duminică, 22 mai 2016, planeta Marte a ajuns la opoziție. Acest eveniment, în mișcarea aparentă a unei planete exterioare, plasează planeta în opoziție cu Soarele pe bolta cerească. Practic Soarele, Pământul și Marte sunt pe aceeași linie, distanța dintre Pământ și Marte fiind minimă. 

Planeta Marte fotografiată în preajma opoziției din 2001. În dreapta planeta a trecut de opoziție, însă este cuprinsă de furtună globală de praf. În imaginea din stânga se pot observa două furtuni care s-au extins la nivel global: una în zona polară nordică și una în emisfera sudică (ora 4).

La opoziție planeta este vizibilă întreaga noapte, are diametrul aparent și strălucirea maxime. Dacă Jupiter, Saturn și celelalte planete exterioare au cam aceeași dimensiune aparentă și strălucire la fiecare opoziție, în cazul lui Marte situația este puțin diferită din cauza excentricității orbitei sale de 0.09. Astfel distanța Marte-Soare este de 206 milioane km la periheliu, în timp ce la afeliu este de 249 milioane km. Ca și comparație, distanța Pamant-Soare variază mult mai puțin: 147 milioane km la periheliu și 152 milioane km la afeliu. Este simplu de dedus că distanța Marte-Pământ la opoziție variază în funcție de poziția pe orbită a celor două planete, dar în mod special de poziția planetei Marte. Cazul cel mai favorabil are loc când planeta Marte este la periheliu, iar Pământul la afeliu, rezultând o distanța minimă Pământ-Marte de 54 milioane km, iar în cel mai nefavorabil caz (Marte la afeliu și Pământul la periheliu) distanța este maximă: 102 milioane km. Diametrul aparent al planetei Marte la opoziție este astfel cuprins între 14" și 25". Opozițiile planetei Marte se produc la fiecare 2.13 ani (779 zile), însă opozițiile la periheliu au loc doar la 15-17 ani. Ultima opoziție la periheliu a avut loc pe 28 august 2003. În apropierea momentului opoziției, pe 27 august 2003, la ora 12.51, planeta Marte s-a aflat la distanța de doar 55.758.006 km, strălucind la magnitudinea aparentă -2.88 și ajungând la diametrul aparent de 25.1". Marte s-a aflat atunci la cea mai mică distanță de Pământ din ultimii 60.000 de ani, ultima apropiere asemănătoare având loc pe 12 septembrie 57.617 î.Hr., iar următoarea producându-se pe 24 august 2208. Următoarele opoziții la periheliu se vor produce pe 27 iulie 2018 și pe 15 septembrie 2035.

Opoziția planetei Marte din 2016 are loc pe teritoriul constelației Scorpius, fiind una destul de favorabilă. Planeta Roșie ajunge la distanța minimă de 76 de milioane de km, având un diametru aparent de 18.4" și o magnitudine aparentă de -2.0. Este cea mai bună opoziție din ultimii 10 ani, însă dezavantajul este că se produce la o declinație destul de mică (-21°), fiind destul de jos pe cerul emisferei nordice. Planeta trebuie observată în preajma culminației superioare (orele 1-2), pentru că atunci ajunge cel mai sus pe cer, la altitudinea de aprox. 25° deasupra orizontului sudic. Se recomandă utilizarea unui instrument cu diametru cât mai mare și un grosisment de minim 100x. Pentru observarea detaliilor de pe discul planetei trebuie așteptate momentele în care turbulența atmosferică este minimă. Din acest motiv planeta Marte este mai greu de admirat prin telescop, dar când acest lucru se întâmplă este ceva cu adevărat extraordinar. Pentru identificarea formațiunilor de pe discul planetei Marte utilizați imaginea de mai jos, realizată de telescopul spația Hubble.

Planeta Marte fotografiată de telescopul spațial Hubble pe 12 mai 2016. Pe imagine sunt marcate câteva dintre formațiunile fotografiate.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu