Vineri, 20 martie 2015, a avut loc prima eclipsă a anului, o eclipsă totală de Soare vizibilă din nordul Oceanului Atlantic: Insulele Feroe si Insulele Svalbard. Fazele parţiale ale eclipsei au fost observabile din Europa, nordul Africii şi vestul Asiei. În România faza maximă a eclipsei a avut magnitudinea cuprinsă între 0.50 şi 0.60 (50-60%) şi s-a produs în jurul orei locale 11:55. Eclipsa a fost una importantă pentru că ultima eclipsă de Soare vizibilă din România s-a produs pe 4 ianuarie 2011, iar următoarea se va vedea abia pe 21 iunie 2020.
Am ales să observ această eclipsă din Anglia, datorită magnitudinii mai mari a eclipsei parţiale. Locul observaţiei a fost o parcare situată la câţiva kilometri nord de Oxford (harta locatiei:
goo.gl/ndU18c). Aici eclipsa a debutat la ora locală 8:25, cu faza maximă de 0.87 (87%) la ora 9:30. Fenomenul s-a terminat la ora 10:40 cu ultimul contact al eclipsei. Eclipsa a fost observată în condiţii bune, chiar dacă până în jurul orei 8:30 cerul a fost acoperit. Interesant a fost faptul că în preajma maximului eclipsei cerul a fost acoperit de o pânză de nori care a acţionat ca un filtru natural, eclipsa putând fi observată şi fotografiată fără filtre. Lumina ambientală a scăzut în intensitate între orele 9:15 - 9:45, eclipsa aflată în desfăşurare fiind evidentă chiar şi pentru cei care tranzitau şoseaua de lângă care am facut observaţiile. Mai mulţi şoferi s-au oprit să observe eclipsa împreună cu noi, privind prin telescop sau chiar făcând fotografii cu telefoanele mobile.
Timelapse-ul de mai jos suprinde locul de observare a eclipsei şi aspectul cerului pe parcursul desfăşurării eclipsei, maximul producându-se la secunda 13 a clipului.
Mai multe fotografii pe care le-am realizat cu ocazia eclipsei de Soare din 20 martie 2015 gasiti la adresa: http://goo.gl/YvWF23
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu