Eclipsa parţială de Soare din 23 octombrie 2014 face parte din seria Saros 153, fiind cea de-a 9-a eclipsa din cele 70 ale seriei. Eclipsa are loc pe teritoriul constelaţiei Virgo, la nodul ascendent al orbitei lunare. Primul contact cu penumbra Lunii are loc în apropierea Peninsulei Kamchatka, în estul extrem al Siberiei la ora 19:37 UT. Penumbra se deplasează spre est, ajungând pe continentul nord-american şi producând o eclipsă parţială cu magnitudinea de 0.40 - 0.60 în SUA şi Canada. Eclipsa parţială este vizibilă şi din Mexic, dar magnitudinea acesteia variază între 0.00 şi 0.40. Maximul eclipsei are loc la ora 21:44 UT în nordul extrem al Canadei. În această locaţie Soarele se va afla chiar la orizont, magnitudinea eclipsei fiind de 0.811. În momentul maximului axa de conului de umbră a Lunii va trece la 675 km distanţă de suprafaţa terestră. Estul Canadei şi al SUA vor avea parte de apusul Soarelui în eclipsă parţială. Eclipsa se termină la ora 23:51 odată cu ultimul contact al umbrei cu suprafaţa terestră.
Mai multe informaţii despre această eclipsă găsiţi pe site-ul EclipseWise: http://goo.gl/TjjhMn. E posibil ca eclipsa sa fie transmisă în direct pe Internet. Fotografii în timp real și linkurile pentru live webcast-uri vor fi disponibile pe site-ul AstroInfo, dar și pe pagina de facebook AstroInfo.
Eclipsele din anii 2014-2015
Eclipsa de Soare din 23 octombrie încheie cel de-al doilea sezon al eclipselor din 2014. Pe parcursul anului au avut loc până acum trei eclipse: eclipsa totală de Lună din 15 aprilie, eclipsa inelară de Soare din 29 aprilie şi eclipsa totală de Lună din 8 octombrie. Anul viitor se vor produce tot patru eclipse: 20 martie - eclipsă totală de Soare, 4 aprilie - eclipsă totală de Lună, 13 septembrie - eclipsă parţială de Soare şi 28 septembrie - eclipsă totală de Lună. Dintre acestea, două sunt vizibile şi din România: fazele parţiale ale eclipsei de Soare din 20 martie şi eclipsa totală de Lună din dimineaţa zilei de 28 septembrie.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu